Den bevidste kaffe-forbruger
Hvad ved du om kaffen du køber i dit supermarked? Hvem har dyrket den? Hvor i verden er den dyrket? Får medarbejderne betalt retfærdig løn? Hvordan smager din kaffe? Smager den af frugt, nødder, chokolade?
Har du tænkt på det?
Når du som forbruger køber specialkaffe (speciality coffee) køber du kvalitet i forhold til både dyrkningen og produktionen af din kaffe.
Landmanden der dyrker specielkaffe, plukker udelukkende de røde modne kaffebær, imens mange af de andre landmænd også plukker de grønne (umodne) og eventuelt sorte (ødelagte) bær. Landmanden der dyrker specielkaffe sorterer sine kaffebønner og sælger udelukkende de sunde kvalitetsbønner som specielkaffe. Når specielkaffe er dyrket er kaffebønnerne sorteret, således at defekte bønner frasorteres. Defekte bønner bliver ikke solgt som specialkaffe, men sælges tit som konventionelt kaffe. Noget af den du kan købe i det almindelige supermarked.
Ristning: Konventionel vs. specialkaffe
Hvis selve kaffebønnerne ikke er af den bedste kvalitet, kan det maskes med at riste dem lidt mere. Når bønnerne bliver højere ristet kan man smage mere af selve ristningen og mindre af selve bønnerne. Det er på den måde, meget af den konventionelle kaffe er lavet. Derfor kan man ikke smage de samme gode smagsnoter som hvis man drikker god specialkaffe.
Friskhed: En vigtig faktor for god kaffe
Hvordan kaffen er dyrket og kvaliteten af selve kaffen har selvfølgelig rigtig stor betydning for dens smag. Hvor frisk din kaffe er, har også en kæmpe stor betydning. Når du køber konventionel kaffe i en supermarked kan det have siddet på hylden i supermarkedet i flere måneder. Det kan også have en holdbarhed i en lang tid endnu. Men faktisk bliver kaffe ret hurtigt dårligt. Du bliver ikke syg af at drikke gammelt kaffe, men den smages slet ikke lige så godt som frisk kaffe. Kaffe er faktisk en vare som er bedst når den er frisk ristet.
Sporbarhed og viden om specialkaffe
Selvom det ikke er al specialkaffe der er certificeret fx Rainforest Alliance eller Fairtrade, er der generelt mere viden om, hvor kaffen kommer fra, sammenlignet med den konventionelle kaffe.
Den som handler med specialkaffe tilstræber at vide mest muligt om kaffen, dens oprindelse, dyrkningen og den efterfølgende proces af kaffen, hvilken region og hvilken båndegård kaffen kommer fra. På den måde opnås der ofte bedre sporbarhed omkring kaffen.
Kaffe som en nydelsesvare
Kaffe er et produkt vi bør nyde. Vores kaffe er altid frisk ristet. Vi køber udelukkende specielkaffe – kvalitetskaffe.