Opbevaring af kaffe


Jeg bliver tit spurgt hvis man skal opbevare sin kaffe i køleskabet eller i fryseren for den længste holdbarhed? 

Jeg anbefaler ikke at man opbevarer sin kaffe i køleskabet. Det er fordi kaffe i køleskabet kan nemt komme i kontakt med fugt og kaffe er meget følsomt for fugt. Endvidere er den store forskel i temperatur, når du henter det fra køleskabet og putter det tilbage, slemt for din kaffe. Din kaffe mister derfor hurtigere smag og aroma i køleskabet end hvis du bare havde opbevaret det ved stuetemperatur. 

Det samme gælder i princippet om fryseren. Kaffen kan ikke tåle at være hentet frem og tilbage mellem fryseren og stuetemperatur. Endvidere kan kaffe i fryseren, hvis den ikke er i en tætlukket beholder, eventuelt komme i kontakt med fugt. Dog findes eksperimenter hvor kaffe har været opbevaret i en fryser uden problemer. De har vist at hvis opbevaret på den rigtige måde i fryseren kan det godt lade sig gøre. Så skal kaffen være i en lufttæt beholder i fryseren og når den skal bruges skal den få lov til at tø helt inden brug. 

 

Kaffe kan ikke så godt tåle: 

  • ilt 
  • fugt
  • varme
  • lys

Kaffe kan mindst tåle ilt og det er derfor det vi skal mest være opmærksom på, men derefter fugt. Disse ting kan medvirke til at din kaffe hurtigere mister smag og aroma. 

Find et sted i køkkenet, hvor den ligger ikke for tæt på varme køkkenplader eller andet, og ikke i direkte lys, ikke i køleskabet eller i fryseren. Opbevar din kaffe i en lufttæt pose/beholder. Frisk kaffe skal helst opbevares i en pose/beholder med ventil, hvor kuldioxid kan slippe ud. Derfor er poserne fra Als risteri meget god løsning for opbevaring af din kaffe. De er specielt valgt for optimal opbevaring af dine kaffebønner. 

 

"They say the average coffee tree produces little more than a Pound (lb) of coffee annually. Make every bean count!"Dansk da