Mellemristet, mørkristet eller letristet kaffe?


Hvis du ikke har prøvet specialty kaffe før, er det sandsynligt at du synes kaffe skal være mørkristet. Det er også sandsynligt at du synes kaffe fra Als risteri ikke er helt så mørkristet som du synes mørkristet skal være, og at mellemristet heller ikke er lige så mørkristet som du er vant til. 

Grunden til det er at almindeligt butikskaffe ofte er ristet rigtig meget er for at maskere de dårlige bønner og smagsfejl. Ved at riste kaffebønnerne meget kan du mindre mærke smagen fra selve kaffebønnerne og mere fra selve ristningen. 

Når kaffe er ristet går det igennem forskellige faser, og det "popper" to gange (det lyder lidt som når popkorn popper). Hvis kaffen er ristet helt igennem den anden gang den "popper", nævnt "second crack", er det blevet meget mørk ristet og olieagtig. Det er mugligt at fortsætte og ende med kul i stedet for kaffe. Hvis kaffen ikke er ristet så længe, men udelukkende igennem den første gang den "popper", nævnt "first crack", er bønnerne meget lysere og det er muligt at smage smagsnoterne der kommer fra bønnerne. 

Det meste af specialty kaffe er ikke mørkristet. Når vi hos Als risteri mørkrister kaffe, er det endvidere ikke lige så mørkristet som almindelig mørkristet butikskaffe. Det er fordi at vi synes du skal opleve den bedste smag fra dine kaffebønner. Altid når vi har købt nye kaffebønner starter vi med at prøve at riste dem på mange forskellige niveauer. På den måde kan vi finde ud af hvilken ristning passer bedst med den type kaffebønner vi arbejder med. 

Endvidere er det ikke nødvendigt at bruge mørkristede kaffebønner til din espressomaskine. Vi opmuntrer jer til at eksperimentere med forskellige sorter af bønner. De mest mørkristede er ikke nødvendigvis de bedste til din espresso. Dansk da