Er du en bevidst kaffe-forbruger?


Ved du noget som helst om kaffen du køber i din supermarked? Hvem har dyrket den? Hvor i verden er den dyrket? Er kaffebærrene plukkede med en maskine som kan ødelægge træet? Hvis kaffebærrene er håndplukkede, får medarbejderne betalt retfærdig løn? Hvordan smages din kaffe? Smages den af frugt, nødder, chokolade? Har du nogensinde overhoved tænkt på det? 

Stiller vi nok krav, både i forhold til kvaliteten og produktionen? 

Når du som en forbruger køber specielkaffe (speciality coffee) køber du kvalitet i forhold til både dyrkningen og produktionen af din kaffe.

Landmanden der dyrker specielkaffe plukker udelukkende de røde modne kaffebær, imens mange af de andre landmænd plukker også de grønne (umoden) og eventuelt sorte (ødelagde) bær. Landmanden der dyrker specielkaffe sorterer sine kaffebønner og sælger udelukkende de sunde kvalitetsbønner som specielkaffe. Når specielkaffe er dyrket er kaffebønnerne sorteret, således at defekte bønner er udsorteret. Defekte bønner bliver ikke solgt som specielkaffe, men er tit solgt som konventionelt kaffe. Noget af den du kan købe i det almindelige supermarked. 

Hvis selve kaffebønnerne ikke er af den bedste kvalitet kan det maskes med at riste dem lidt mere. Når bønnerne bliver mere ristet kan man smage mere af selve ristningen og mindre af selve bønnerne. Det er på den måde meget af det konventionelle kaffe er lavet. Derfor kan man ikke smage de samme gode smagsnoter som hvis man drikker godt specielkaffe. 

Selvom ikke alt specielkaffe har er certificeret fx Rainforest alliance eller Fairtrade, er der generelt mere viden om hvor kaffen kommer fra, end i forhold til det konventionelle kaffe. Den som handler med specielkaffe tilstræber at vide mest muligt om kaffen, dens oprindelse, dyrkningen og den efterfølgende process af kaffen, hvilken region og hvilken båndegård kaffen kommer fra. På den måde opnås der ofte bedre sporbarhed omkring kaffen. 

Hvordan kaffen er dyrket og kvaliteten af selve kaffen har selvfølgelig rigtig stor betydning for dens smag. Hvor frisk din kaffe er har også en kæmpe stor betydning. Når du køber konventionel kaffe i en supermarked kan det have siddet på hylden i supermarkedet i flere måneder. Det kan også have en holdbarhed i en lang tid endnu. Men faktisk bliver kaffe ret hurtigt dårligt. Du bliver ikke syg af at drikke gammelt kaffe, men den smages slet ikke lige så godt som frisk kaffe. Kaffe er faktisk en vare som er bedst når den er frisk ristet. 

Kaffe er et produkt vi bør nyde. Vores kaffe er altid frisk ristet. Vi køber udelukkende specielkaffe - kvalitetskaffe. Dansk da